Bytový dům Opava

Bytový dům Opava

Novostavba bytového domu

Autor: Ing. arch. Petr Doležal

Status: Architektonická studie

Rok: 2020

Cílem návrhu bylo vytvoření komfortního bydlení formou bytového domu na relativně malé parcele. Parcela umožňuje max. 3 nadzemní podlaží.
Z důvodu maximálního využití přízemí domu a parcely pro bydlení a předzahrádky spodních bytů je dům částečně podsklepen. V Podzemním podlaží se nachází technické zázemí a skladové kóje.

Severně od domu podél slepé ulice U Hřiště je umístěno kolmé parkovací stání (10 ks) a hlavní vstup. Byty se otevírají do zahrady k východu, západu a jihu. Celkem je zde 11 bytů (3kk x 4, 2kk x 5, 1kk x 2).
Na sever je orientováno pouze zázemí bytů (koupelny) a také schodiště,které je přiznané ve fasádě a přirozeně tak dům člení na dvě poloviny. 
Zmenšuje se tak měřítko stavby a dům se lépe začleňuje do okolní zástavby spíše rodinných domu. 

Z III.NP je možné vystoupit ven a po schodišti se dostat až na střechu domu. Ta je koncipována jako společný komunitní prostor pro všechny rezidenty domu, převážně však pro byty, které nemají zahradu. Prostor střechy je ohraničen rozšířenou atikou se zelení - vysokými travinami, bylinami. Je zda také pergola s posezením a další zeleň v mobilních květináčích. Tento prostor je možné využit k umístění vysokých záhonů s pěstováním zeleniny formátu komunitních zahrad. Rezidenti se tu mohou potkávat a budovat sousedské sociální vazby.