Dům správce areálu Přerov

Dům správce areálu Přerov

Novostavba rodinného domu

Autor: Ing. arch. Petr Doležal & Atelier38

Status: Architektonická studie

Rok: 2020

Objekt je orientován v klidnější východní části areálu v blízkosti nově vytvořeného jezírka a zahradního centra.

Stavební program byl rozdělen do dvou částí – jednotlivých objemů. Uspořádáním objemů do tvaru L vzniká přirozeně vymezení veřejného a soukromého prostoru zahrady.
Prvním objemem je skladový objekt – stodola. Bude sloužit pro skladování, příležitostné parkování vozidel a také jako dílna.
Na velký otevřený prostor navazuje venkovní kuchyň, sklep v I.PP a galerie v prostoru krovu, která zvyšuje užitnou plochu objektu.

Objemově podobný druhý objekt chaty obsahuje hlavní obytný prostor, který je otevřený po celé výšce až do krovu. Prostor se otevírá do zahrady a díky prosklenému štítu nad kuchyní také vertikálně k obloze. V druhé části přízemí je klidová část - ložnice s koupelnou, schodiště a hudební pokoj
Hlavní obytný prostor a klidová část jsou odděleny knihovnou s krbem, který tvoří hlavní dominantu hlavního obytného prostoru.
V II.NP je galerie s knihovnou a posezením s výhledem do převýšeného prostoru s krovem. Z galerie je vstup do ložnice hostů s vlastní koupelnou.

Dvojice hlavních objemů je od sebe mírně odsunuta, což umožnuje prosklení obou štítů, vzniklý prostor mezi nimi slouží jako vstupní hala – zádveří, ze kterého je možné vstoupit do chaty i skladové haly současně. Je zde umístěna i technická místnost a toaleta pro návštěvy. Plochá střecha propojovacího krčku je přístupná z galerie II.NP po mostu a slouží jako terasa.
 
Výrazově i materiálově stavba odkazuje na tradiční stavitelství na Hané. Objekt je tak s bílou omítkou a šikmou střechou s keramickou krytinou. Výplně otvorů jsou dřevěné.